Laminaat zagen, welk zaagblad heb ik nodig?

Inleiding: Wat is laminaat?

Laminaat is een door de mens gemaakt materiaal dat is gemaakt van houtvezels, plastic en andere materialen. Het kan worden gebruikt om elk type oppervlak te creëren, inclusief vloeren, meubels, werkbladen en meer. Laminaat wordt al jaren gebruikt in verschillende industrieën zoals de auto-industrie om dashboardpanelen te maken of de lucht- en ruimtevaartindustrie om vliegtuiginterieurpanelen te maken. De meest bekende toepassing zijn vloerplanken.

Wat zijn de verschillende soorten zagen voor laminaat?

De meest voorkomende soorten zagen voor laminaat zijn cirkelzagen en decoupeerzagen.

Cirkelzagen hebben als voordeel dat je makkelijk en snel recht kan zagen, terwijl decoupeerzagen het beste zijn voor het zagen van ingewikkelde vormen of ontwerpen.

Hoe kiest u de juiste zaag voor uw laminaat?

trefwoorden: cirkelzaag vs decoupeerzaag, welk type zaag heb ik nodig voor laminaat

Een cirkelzaag is perfect voor het zagen van laminaat omdat hij met veel snelheid en kracht door het materiaal kan snijden. Het is ideaal om snel een rechts snede te maken. Vooral bij het recht afkorten is dit een goede oplossing.

Een decoupeerzaag voor laminaat is meer geschikt voor het snijden van bochten en vormen in laminaat omdat deze een dun blad heeft. Bijvoorbeeld om een uitsparing te maken voor een leiding is een decoupeerzaag een goede oplossing.

Cirkelzaag voor laminaat

Welk cirkelzaagblad is het beste om laminaat mee te zagen? Laminaat is een zeer hard materiaal. Hierdoor is het belangrijk een kwalitatief hoogwaardig zaagblad te gebruiken. Dit geeft een beter resultaat en gaat langer mee. Een veel voorkomende maat cirkelzaag bij een afkortzaagmachine is 216mm. Hiervoor kan het volgende cirkelzaagblad voor laminaat gebruikt worden. Andere cirkelzaagbladen die vaak gebruikt worden bij laminaatzagen zijn zaagbladen voor aluminium en Trespa®. Deze zaagbladen zijn ook zeer geschikt voor harde materialen.

Decoupeerzaag voor laminaat

Laminaatzagen met een decoupeerzaag is ideaal wanneer je bochten moet zagen maar kan ook gebruikt worden voor het zagen van rechte stukken. Bij het zagen van laminaat wil je het liefst een splintervrije zaagsnede omdat laminaat vaak ik het zicht ligt. Hiervoor het je speciale decoupeerzaagbladen voor laminaat. Deze bladen zijn voorzien van een omgekeerde vertanding. Hierdoor heb je een splintervrij resultaat bij het zagen van laminaat.