Tips voor het selecteren van de juiste decoupeerzaagblad

Hoe kies ik het juiste decoupeerzaagblad?

Alles wat je moet weten voor het kiezen voor het perfecte decoupeerzaagblad voor jou toepassing.

 

Welk decoupeerzaagblad past op mijn machine?

Er zijn er verschillende aansluitingen voor verschillende merken verkrijgbaar. De meest voorkomende aansluiting is wel de Bosch aansluiting (T-schacht). De naam zegt het al, de t-schacht heef de vorm van de letter T. Zo eenvouding is het ook. Ziet jou oude zaagblad er hetzelfde uit als de aansluiting op onze webshop? Dan past het ook. Onderstaand vindt u meer uitleg over de verschillende aansluitingen.

T-schacht (ook wel Bosch) aansluiting:

De meest voorkomende aansluiting van decoupeerzaagbladen is de zogenaamde T-schacht of ook wel Bosch aansluiting. Deze aanluting heeft te vorm van de letter T. 

Deze aansluiting vindt u onder andere op machines van: Bosch, Festool, Hitachi, Makita, Metabo, Protool, DeWalt, AEG, Atlas Copco, Elu, Kress, Parkside, Mafell en Flex.

Fein aansluiting

Voor fein machines is er een andere aanluiting. Deze is herkenbaar en komt alleen bij machines van het merk Fein voor.

U-schacht (Black & Decker)

De meeste Black & Decker machines zijn voorzien van de zogenaamde U-schacht aansluiting. Zoals de naam al zegt heeft de aansluiting van het zaagblad de vorm van de letter U.

 

Tips voor het kiezen van de juiste vertanding:

De tandgeometrie en de tandsteek die de afstand van de tandpunten tot elkaar meet, bepalen het spaangedrag en de voortgang van de zaag. Wij adviseren het gebruik van fijngetande zaagbladen in dun materiaal en het gebruik van grove vertanding in dik materiaal.

Let op: 2-3 tanden moeten permanent in het materiaal werken.

 

Hoe bepaal ik de lengte van het decoupeerzaagblad?

Om er zeker van ze zijn dat je zaagblad lang genoeg is hanteer je de volgende regel:

Dikte van materiaal + 50 mm = lengte van het blad

 

De levensduur van het zaagblad verlengen

Om de levensduur en slijtvastheid van het zaagblad te verlengen, wordt aanbevolen om specifieke koelmiddelen te gebruiken zoals:

  • Snijolie (staal, metalen)
  • Aardolie (aluminium)
  • Water (plastic, plexiglas)

 

Zagen met zo min mogelijk splinters

Decoupeerzaagbladen bewegen op en neer en doordat de tanden meestal zo staan dat het materiaal tegen de zaag wordt aangetrokken ontstaan de eventuele spaanders aan de bovenkant. Het is dan ook aan te raden om het werkstuk om te draaien met de achterkant naar boven zodat de nette zaagsnede aan de goede kant zit.

Het is ook mogelijk een decoupeerzaagblad te kopen waarbij de tanden de andere kant op staan maar dit vereist wat meer kracht en aandacht. De zaag heeft dan namelijk de neiging om op te springen. De zaagjes met een omgekeerde vertanding worden bij het merk Wilpu aangeduid met de toevoeging R in het type. Bijvoorbeeld de HC 12 R.

 

Bekijk al onze decoupeerzaagbladen >